Továbbtanulás Hollandiában

18 kutatóegyetem

40 Alkalmazott Tudományok Intézmény

4 Nemzetközi felsőfokú oktatási intézmény

2100 angol nyelvű program

Tudtad?

  • A hivatalos nyelv a holland, de a lakosság 90 %-a tökéletesen beszél angolul.

  • A hollandok nagyon nyitottak, befogadóak, modern és független gondolkodásúak, és tárt karokkal várják a külföldieket, érkezzenek bármilyen kultúrából.
  • A holland tömegközlekedés kiváló: vonattal busszal rövid időn belül bárhová el lehet jutni akár országon belül, akár országon kívül is.
  • Hollandiában több bicikli van mint ahány lakos, a bicikliutak hálózzák be a nagyvárosokat és falvakat is.
  • Noha az ország fővárosa Amszterdam, az országgyűlés és a kormány mégis Hágában ülésezik.
  • Az időjárás hasonló az északi országokéhoz, szelesebb és esősebb, de a Golf-áramlatnak köszönhetően a telek enyhébbek, a nyarak hűvösebbek mint Magyarországon.
  • Az évi átlagos hőmérséklet januárban 2 °C körül van, júliusban pedig majdnem 20 °C.
Továbbtanulás Hollandiában 2

A holland felsőoktatás a világon mindenhol elismert, ugyanakkor a tandíj és megélhetési költségek relatívan alacsonyak az EU-ban az angol nyelvű országok között is.

Hollandiát legtöbben a színes tulipánmezőkről, fapapucsokról és szélmalmokról ismerik, pedig felsőoktatása is világhírű. Európában Hollandia volt az első olyan, nem angol anyanyelvi ország ahol angol nyelvű oktatási programokat választhattak a diákok, és jelenleg is több mint 2100 angol nyelvű képzés vár rád.

De ha szereted a kihívásokat, és szívesen megtanulnál egy új nyelvet, a holland kormány ingyenes holland nyelvtanfolyamot biztosít a külföldieknek!

Az ország 4 régióra osztható, mind más-más világ:

Nyugat Hollandia (Flevoland, North Holland, South Holland, Utrecht)

Közismert nevén Randstad. Itt található a legtöbb látnivaló és tevékenység, a Nagy Négyes, azaz Amszterdam, Hága, Rotterdam és Utrecht, és néhány hagyományos vidéki falu, például Kinderdijk, Marken, Volendam és Zaanse Schans.

Legfontosabb egyetem: Leiden University, Hollandia legrégebbi egyeteme


Észak Hollandia (Drenthe, Friesland, Groningen)

Az ország legvidékibb területe. Kevésbé ismert, pedig ide tartoznak a Nyugat Fríz szigetek is, amik nyáron kedvelt turista célpontok.

 

Legfontosabb egyetem: Groeningen University, Hollandia 2. legrégebbi és legnagyobb egyeteme


Kelet Hollandia (Gelderland, Overijssel)

Nyugodtabb, kevésbé ismert rész, erdős, dombos táj, a mezőkön békésen legelésző tehenekkel. Sokan nyugdíjazásuk után költöznek ide, ezért csendes környék, de a tudományos élet igen pezsgő!


Legfontosabb egyetem: Wageningen University, Hollandia első számú kutatóegyeteme


Dél Hollandia (Limburg, North Brabant, Zeeland)


Különösen izgalmas régió, északon tengerparti kultúrával, délen a varázslatos Delta torkolattal, a katolikus Limburggal és Észak Brabanttal.Legfontosabb egyetem: a Maastrichti és Brédai egyetemek

Szeretnél többet megtudni Hollandiáról és a holland felsőoktatásról?

Jelentkezz a következő ingyenes webináriumunkra!

Miért válaszd Hollandiát?

18 kutatóegyetem, 40 Alkalmazott Tudományok Intézmény, 4 Nemzetközi Felsőfokú oktatási intézmény vár, összesen több mint 2100 angol nyelvű programmal.

11 kutatóegyetemét a világ 200 legjobbja között tartják számon

Még az EU-ban és az angol nyelvű országok között is.

Diplomáddal könnyen elhelyezkedhetsz majd multinacionális cégeknél akár Hollandiában, akár a világ más országaiban.

Több mint 160 országból érkeznek tanulni vágyók a holland egyetemekre és főiskolákra, fantasztikus a hangulat!

2018-ban beválasztották a 10 legboldogabb ország közé a világon

Ha szeretsz utazni, Hollandia remek lehetőséget nyújt, hogy gyorsan és könnyen eljuss számos európai nagyvárosba. London, Párizs, Berlin, Brüsszel is mindössze pár órára van.

Mit kell tudnod a holland felsőoktatási rendszerről?

Hollandiában háromféle felsőoktatási intézményben van lehetőséged továbbtanulni:

1. Kutatási egyetemek

Ide tartoznak az általános egyetemek, a mérnöki és mezőgazdasági szakirányú egyetemek és az úgynevezett Open University azaz Nyitott Egyetemek.

Elsősorban kutatásorientált programokért felelősek, alap-, mester- és doktori fokozatot lehet ezekben az intézményekben szerezni.

2. Alkalmazott tudományok egyetemei

Ide tartoznak az általános intézmények és a mezőgazdaságra, képzőművészetre, előadóművészetre vagy tanárképzésre szakosodott intézmények.

Elsősorban a gyakorlati felsőoktatási programokért felelősek, amelyek felkészítik a hallgatókat konkrét szakmákra. Ezekben az intézményekben úgynevezett 2 éves Associate degree-t vagy rövid ciklusú felsőoktatást kínálnak.

3. Nemzetközi tanulmányok

Az Institute for International Education-ből 4 ilyen intézmény van az országban, mindben szerezhetsz mesterdiplomát, és az egyikben PhD fokozatot is.

Mik a holland felvételi követelmények?

Minden holland egyetemnek, minden képzésre saját felvételi követelménye van, ezért erről mindig az intézmény kiválasztása után tudunk neked tájékoztatást adni. Az biztos, hogy minden alapképzéshez kell legalább egy érettségi, és minden mesterképzéshez egy felsőoktatási bizonyítvány, valamint IELTS, TOEFL vagy Cambridge nyelvvizsga.

Mester- és PhD képzéseknél bizonyos egyetemek motivációs levelet és önéletrajzot is kérhetnek.

A jelentkezési határidők általában minden év január 15.-május 1. között vannak, de itt is eltérhetnek az egyes intézmények. A holland egyetemi jelentkezést vagy közvetlenül az egyetem honlapján kell benyújtani, vagy a Studielink honlapján, mely hasonló a magyar FELVI rendszerhez.

A tandíjak összege EU-s állampolgárok esetén a 2020-2021 es tanévre 2.143 Eurótól kezdődik, és itt is eltérés van az egyes egyetemek és programok között.

A holland kormány 2020-tól bevezeti az első éves 50 %-os tandíjkedvezményt azon diákok részére, akik Holland Állami felsőfokú intézményben szeretnék megszerezni első, azaz bachelor diplomájukat. Ha viszont magánintézménybe jelentkezel, vagy már van diplomád, esetleg már a 2018/2019 es tanévben felvételt nyertél, akkor sajnos a kedvezmény nem vonatkozik rád.

De ne aggódj, mert rengeteg anyagi támogatást tudsz igénybe venni: diákhitel, ösztöndíj, valamint a holland kormány támogatást nyújt, ha havi minimum 56 órában munkát vállalsz.

Más országokkal ellentétben, ahol az egyetemek felajánlják a diákszállást, Hollandiában minden diáknak önállóan kell gondoskodnia a lakhatásról. Mivel nagyon sok külföldi diák van, ezt érdemes időben megszervezni: rengeteg internetes portál van, ahol böngészhetsz a szálláslehetőségek között!

Egy diák havi költsége 350- 800 Euro lehet. A jól ismert, és közkedvelt nagyvárosokban, mint Amszterdam, Hága vagy Rotterdam, több szálláslehetőség közül választhatsz, azonban ezek költségei magasabbak, mint egy kisebb kevésbé ismert holland városkában.

Igénybe vehetsz lakhatási támogatást, az úgynevezett Huurtoeslag-ot, mely maximum havi 400 Euro támogatást nyújthat.

A legtöbb holland egyetemen ma már elérhetők a könyvek és a jegyzetek online, digitális formában. Egy-egy nyomtatott formájú könyv azonban elengedhetetlen lehet tanulmányaidhoz, melyek néha borsos áron kerülnek forgalomba. Hollandiában nagy múltja van a használt könyveknek, ezeket boltokban, online, vagy az egyetemi könyvtárakban is megtalálod. A szükséges könyvek és felszerelések listáját az egyetemek és főiskolák honlapján teszik közzé.

Az első számú közlekedési eszköz a bicikli, és ez egyben az első dolog, amit mindenképp be kell szerezned, ahogy megérkezel Hollandiába. Használt bicikliboltok, webshopok minden apró faluban vannak, 40 euróért már működőképes biciklihez juthatsz.

A vonat és tömegközlekedés nem olcsó, de diákigazolvánnyal 40% kedvezményhez juthatsz, melyet hétvégeken és csúcsidőn kívül használhatsz fel. Egy buszjegy általában 2 Euroba kerül.

Az Európai Unió tagjaként, Magyarországról érkező diáknak nem kell külön biztosítást kötnie – ha csak tanulni jössz, akkor az Európai Egészségbiztosítási kártyával Hollandiában ugyanazokra az ellátásokra vagy jogosult, mint itthon Magyarországon.

Ha tanulmányaid mellett dolgozni is szeretnél, szükséged lesz holland biztosításra, ami körülbelül 102 Euro havonta. Erre szintén tudsz támogatást kérni a holland kormánytól, a Zorgtoeslag mértéke maximálisan 94 Euro. A támogatás mértéke függ a nemzetiségtől, havi bevételtől, a támogatott korától is.

Minden egyetemnek van saját büféje és étkezdéje, nagyobb városokban pedig végtelen az étkezési lehetőségek száma. Havonta 150-400 Eurot számolhatsz a bevásárlásra.

Az étkezés mellett egy másik havi rendszerességű költség a mobiltelefon és internet. Hollandiában rengeteg mobilszolgáltató van, aki már 10-15 eurós havi díjért 5-8 GB internetet és korlátlan beszélgetést ajánlanak.

Természetesen egy diák mindennapi életébe beletartozik a szórakozás is. A pubok és kávézók még a legkisebb helyeken is a diákok mindennapi találkozóhelyei. Egy kávé 2,5-4 Euro, egy kapucsínó 3-4,5 Euro, 500 ml sör 2,5-5 Euro, egy szelet süti 3,5-6 Euro. Természetesen nagyobb városokban (Amsterdam, Hága, Rotterdam, Utrecht) az árak is magasabbak, de mindenhol fel lehet fedezni kevésbé drága helyet.

Szeretnél többet megtudni Hollandiáról és a holland felsőoktatásról?

Jelentkezz a következő ingyenes webináriumunkra!

Hogyan zajlik a felsőoktatási jelentkezés Hollandiában?

1.

Tanulmányi program kiválasztása Keresd meg azt az intézményt és az általa kínált programot ami neked a legmegfelelőbb. Ha nem tudsz dönteni, vagy ha teljesen elvesztél a bőséges kínálatban, vedd fel velünk a kapcsolatot, és segítünk a választásban!

2.

Szerezd be, gyűjtsd össze és add le a jelentkezéshez szükséges dokumentumokat – ennek listáját megtalálod az adott intézmény weboldalán

3.

Számold ki a költségeket, és nézz utána a finanszírozási lehetőségeknek!

4.

Keress szállást és foglald le még időben

5.

Jelentkezz a kiszemelt intézménybe

6.

Költözz, tanulj, és élvezd a pezsgő, nemzetközi diákéletet 🙂

Ha a folyamat során bármikor kérdésed lenne, segítséget kérnél, vagy csak biztosra szeretnél menni, hogy minden gördülékenyen menjen,

Foglalj időpontot személyes konzultációra!