Továbbtanulás
Németországban

300+ felsőoktatási intézmény

17000 Szak

0 euró tandíj

Németország igencsak népszerű a külföldön továbbtanulók körében, hiszen kiváló oktatási rendszerrel rendelkezik, ami ráadásul megfizethető is. Nincs tandíj, csak képzési hozzájárulást kell fizetned, ami magában foglalja a könyvtárak, sportlétesítmények használatát, sőt, egyes helyeken a menzát is.
Emellett pedig az Oktoberfest is igen népszerű a hazai és nemzetközi diákság körében – nem véletlenül…

Tudtad?

 • Németország Közép-Európalegnagyobb és legjelentősebb állama, Európa 7. legnagyobb országa
 • 16 tartományra tagozódik, mind saját közigazgatási egység
 • Németországban több, mint 1700 híd van – csak Berlinben
 • Szintén Berlinben található az ország legnagyobb egyetemvárosa, ami 18 felsőoktatási intézménynek ad otthont

Miért válaszd Németországot?

1.

Németország híres a kiemelkedő minőségű felsőoktatásáról – a világ top egyetemei között 48 német egyetem szerepel

2.

Az elmélet és a gyakorlati oktatás szorosan összefügg a német egyetemeken

3.

A német mellett több mint 1400 olyan képzés van, ahol angolul is tanulhatsz

4.

A Német Egyetemek, Főiskolák közös szervezete (DAAD) nagyon sok segítséget nyújt a nemzetközi diákoknak

5.

A német nyelv Európa leggyakrabban beszélt nyelve, ezért könnyű vele elhelyezkedned később

6.

Számtalan ösztöndíj és támogatási rendszer segíti a diákokat Németországban

Szeretnél többet megtudni Németországról és a német felsőoktatásról?

Jelentkezz a következő ingyenes webináriumunkra!

Mit kell tudnod a német felsőoktatási rendszerről?

A németországi felsőoktatás rendszere hasonlít a magyarországihoz, van alap-, mester- és doktori képzés is. Az alapszakokon egy tárgyra specializálódhatsz (Monobachelor), vagy kombinálhatod a tárgyakat (Kombinationsbachelor/2-Fach-Bachelor).  Az orvosi és jogi szakokat osztatlan képzési rendszerben indítják, a művészeti képzéseket pedig általában külön erre specializálódott intézményekben találod meg.

Mester- és PhD képzéseknél bizonyos egyetemek motivációs levelet és önéletrajzot is kérhetnek.

A jelentkezési határidők általában minden év január 15.-május 1. között vannak, de itt is eltérhetnek az egyes intézmények. A holland egyetemi jelentkezést vagy közvetlenül az egyetem honlapján kell benyújtani, vagy a Studielink honlapján, mely hasonló a magyar FELVI rendszerhez.

 1. az Universität (egyetem),
 2. a Fachhochschule (főiskola) 
 3. és a Művészeti Akadémiák.

A német felsőoktatás igazán „németes”: kiszámítható, rendezett, modern, alkalmazza a legújabb trendeket és technológiákat, miközben szorosan együttműködik az ország iparával. A képzések gyakorlatorientáltak, mert a német vállalatok és az egyetemek közösen fejlesztenek, és a hallgatóknak gyakorlati lehetőségeket kínálnak a cégeknél.

 • Müncheni Műegyetem
 • Heidelbergi Ruprecht-Karls Egyetem
 • Müncheni Lajos Miksa Egyetem
 • Karlsruhei technológiai Intézet
 • Berlini Szabadegyetem
 • Humboldt Egyetem

A tanév 2 szemeszterre oszlik, a tavaszi-nyári áprilisban, az őszi-téli félév pedig októberben indul. A szorgalmi időszakot vizsgaidőszak követi.

Németország egyik fő vonzereje, hogy az állami egyetemeken és főiskolákon nincs tandíj. Ugyanakkor ez nem jelenti, hogy ingyenes a felsőoktatás: félévente X Euró tanulmányi hozzájárulást kell fizetned, ami magában foglalja a könyvtár és a sportlétesítmények ingyenes használatát, sok helyen pedig a tömegközlekedési bérletet is. A magánegyetemeken viszont van tandíj, ez évi 20 ezer Euró is lehet.

Egyetemeken általában természettudományi, bölcsészettudományi, mérnöki, jogtudományi, gazdaságtudományi, társadalomtudományi, orvostudományi és teológiai és tanári képzéseket találsz, itt az elméleti oktatáson kapja a főszerepet. Az alap- és mesterképzés mellett doktori címet szerezhetsz, és habitálhatsz is.

Az egyetemeken a tanítás és a tanulás során is nagy hangsúlyt kapnak a kutatások.

Jellemzően műszaki, gazdasági, számítástechnikai, formatervezési, szociális, pedagógiai és természettudományi képzéseket kínálnak, elsősorban a gyakorlati oktatás színhelyei. A szakmai gyakorlat sokszor szerves része a képzésnek.

A vonat és tömegközlekedés nem olcsó, de diákigazolvánnyal 40% kedvezményhez juthatsz, melyet hétvégeken és csúcsidőn kívül használhatsz fel. Egy buszjegy általában 2 Euroba kerül.

Ezek az intézmények lényegében egyenrangúak az egyetemekkel, továbbá doktori címet is lehet itt szerezni. A művészeti intézményeken az alábbi szakok jellemzőek (a teljesség igénye nélkül): ipari formatervezés, divattervezés, díszlettervezés, grafika, hangszeres zene, film, fotográfia, videó, animációs technika vagy 3D-szimuláció.

Az egyes felsőoktatási intézményekben, illetve tartományokban eltérnek a felvételi követelmények, sőt, a határidők is, ezért elsősorban mindig a választott egyetem, főiskola vagy akadémia weboldalát kell megnézned. A legtöbb helyre a központi jelentkezési oldalon, az uni-assist.de honlapon keresztül kell jelentkezned. Van, ahol elég egy online jelentkezési lap, míg máshol motivációs levelet, önéletrajzot is kérhetnek, illetve felvételi vizsgát is előírhatnak.

Általában kell egy emelt szintű érettségi az alábbi tárgyak egyikéből: matematika, történelem, magyar, idegen nyelv, választott tárgy. Az orvosi, fogorvosi, gyógyszerész és állatorvosi képzések esetén 2 emelt szintű érettségit kérnek.

A német képzésekre általában C1-C2-es szintű nyelvvizsga az elvárás: mindenhol elfogadják a TestDaF (Test Deutsch als Fremdsprache) nyelvvizsgát, illetve a Goethe C2-es szintű Grosses Deutsches Sprachdiplom (GDS) vizsgáját is.

Ha nincs nyelvvizsga-bizonyítványod, egyes intézményekben saját vizsgát tehetsz (DSH – Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang).

A költségek

és

A finanszírozás

Ahogy korábban is írtuk, tandíj az állami intézményekben nincs, de tanulmányi hozzájárulást kell fizetned, ami általában X Euró/szemeszter. Ez magában foglalja a könyvtárhasználatot, vizsgadíjakat, sportlétesítmények használatát, egyes intézményekben a közlekedést és a menzát is.

A lakhatás általában 320-330 Euró/hó, ha albérletben laksz más diákokkal, a kollégium 200-400 Euró. A telefon, TV, internet 30 Euró körül van, emellett érdemes betegbiztosítást kötnöd, ami körülbelül 80 Eurót jelent. Természetesen sokat számít, hogy hova mész egyetemre: Köln, Frankfurt, Darmstadt, München és Hamburg a legdrágábbak, az egyetemi városokban, mint például Jéna olcsóbban tudsz diákbarát szállást találni.

Hogyan zajlik a felsőoktatási jelentkezés Németországban?

1.

Tanulmányi program kiválasztása
Keresd meg azt az intézményt és az általa kínált programot ami neked a legmegfelelőbb. Ha nem tudsz dönteni, vagy ha teljesen elvesztél a bőséges kínálatban, vedd fel velünk a kapcsolatot, és segítünk a választásban!

2.

Szerezd be, gyűjtsd össze és add le a jelentkezéshez szükséges dokumentumokat – ennek listáját megtalálod az adott intézmény weboldalán

3.

Intézménytől függően lehet, hogy felvételi vizsgát is kell tenned.

4.

Számold ki a költségeket, és nézz utána a finanszírozási lehetőségeknek!

5.

Keress szállást és foglald le még időben.

6.

Költözz, tanulj, és élvezd a pezsgő, nemzetközi diákéletet:)

A németországi felvételid minden pontjában szívesen segítünk. Akár az elejétől a végéig szeretnéd, ha melletted állnánk, akár csak egy-egy lépésnél kell „fogni a kezed“, keress meg minket bátran!

Foglalj időpontot személyes konzultációra!